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Dear Mr. Betlach:

This is in response to your request for waiver of the broad-based requirements related to tax
program on inpatient hospital net patient revenues. Upon review and consideration of the
information formally provided to CMS on January 29, 2013, I am pleased to inform you that
your request for waiver of the broad-based provisions of section 1903(w)(3)(B) of the Social
Security Act is approved.

The tax structure for which Arizona requested waiver would be imposed as follows:

1) Government hospitals located in the City of Phoenix are excluded from the
inpatient tax;

(i)  Specialty hospitals in the City of Phoenix, which includes psychiatric hospitals,
inpatient rehabilitation facilities, long term care hospitals, and orthopedic and
surgical specialty hospitals, are excluded from the inpatient tax;

(iii)  Children’s hospitals located in the City of Phoenix with fewer than 30 beds are
excluded from the inpatient tax;

(iv)  Hospitals located in the City of Phoenix with at least 50 percent of inpatient days
attributable to Medicare beneficiaries and at least 15 percent of inpatients are
from outside of Arizona are excluded from the inpatient tax;

) All other hospitals located in the City of Phoenix are assessed at a rate of 6
percent of net inpatient hospital revenues.

Section 1903(w)(3)(E) of the Act specifies that the Secretary shall approve broad-based (and
uniformity) waiver applications if the net impact of the tax is generally redistributive and that the
amount of the tax is not directly correlated to Medicaid payments.

The federal regulation at 42 CFR 433.68(e)(1) describes the statistical test necessary for a state to
demonstrate that the proposed tax structure is generally redistributive. Arizona’s statistical
demonstration is addressed below. Moreover, the federal regulation at 42 CFR 433.68(f)
describes the circumstances in which a direct correlation would exist. Upon review of Arizona’s
statute implementing the proposed hospital tax and the review of Arizona’s proposed
methodology for increasing Medicaid reimbursement to hospitals, it appears that no direct
correlation exists between the increases in Medicaid reimbursement.
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Analysis

To determine the generally redistributive nature of the proposed inpatient hospital net patient
revenue tax, Arizona calculated the proportion of the tax revenue applicable to Medicaid if the
tax 'were broad-based (expressed as P1) and the proportion of the tax revenue applicable to
Medicaid under the proposed tax structure (expressed as P2).

Using the inpatient hospital net patient revenue data you provided, CMS also performed the
proportionality ana1y81s calculations required in the regulations for the proposed tax. CMS finds
that the result of the generally redistributive calculation for the inpatient hospital net patient
revenue portion of the tax is 1.0791.

Therefore, we are able to approve your request for waiver of the broad-based provisions of
section 1903(w)(3)(B) of the Act for the proposed inpatient hospital net patient revenue tax.

The federal regulations at 42 CFR 433.72(c)(2) specify that a waiver will be effective for tax
programs commencing on or after August 13, 1993, on the first day of the calendar quarter in
which the waiver is received by CMS. CMS received Arizona’s initial request for waiver of the
broad-based requirements on January 29, 2013 with a requested effective date of January 10,
2013. Therefore, the effective date of Arizona’s request for waiver of the broad-based
requirements is January 10, 2013.

CMS reserves the right to perform a financial management review at any time to ensure that the
state operation of the tax on inpatient hospital net patient revenue of certain hospitals continues
to meet the requirements of section 1903(w) of the Act.

I hope this information is helpful and addresses all of your concerns. If you have further
questions or need additional information please contact Richard Cuno at
Richard.Cuno @cms.hhs.gov, or at (410) 786-1111.

Sincerely,

Ludug Mem—

Cindy M
Director



